Muşchiul sternocleidomastoidian Inserţii: Inserţiile se fac inferior prin două capete: 1)capul sternal (medial) se insera pe faţa anterioară a manubriului sternal 2) capul clavicular (lateral) se insera pe porţiunea medială a feţei superioare a claviculei Inserţia superioară se face printr-un tendon -pe faţa laterală a procesului mastoidian şi -pe linia nuchală superioară. Raporturi. Ca satelit al arterei carotide comune, muşchiul stemocleidomastoidian acoperă artera, care iniţial este situată între cele două fascicule de origine ale sale Muşchiul stemocleidomastoidian prezintă două margini: -marginea anterioară vine în raport de sus în jos cu glanda parotidă, cu unghiul mandibulei, de care este unit prin despărţitoarea submandibuloparotidiană, iar mai jos cu muşchii supra- şi infrahioidieni. - marginea posterioară delimitează cu trapezul triunghiul supraclavicular. Inervaţia este dată de nervul r, care-l străbate, şi de ramuri din plexul cervical.
Muşchii scaleni. Sunt trei muşchi, la care se adaugă încă unul rudimentar, situaţi profund pe părţile laterale ale gâtului, formând un acoperiş orificiului superior al toracelui, în care pătrund pleura şi plămânul. După situaţia lor sunt numiţi: scalenul anterior, mijlociu şi posterior.
Scalenul anterior Origine: pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor cervicale 3-6 prin 4 fascicule Insertie: printr-un tendon pe tuberculul muşchiului scalen de pe faţa superioară a coastei I, înaintea şanţului arterei subclaviculare. Este inervat de ramurile anterioare ale nervilor cervicali (IV) V - VII (VIII).
Scalenul mijlociu -este cel mai mare şi mai lung dintre scaleni. Origine: pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor cervicale 2-7, uneori chiar şi pe atlas Insertie: pe faţa superioară a coastei I, înapoia şanţului arterei subclaviculare. Inervatie: ramurile anterioare ale nervilor cervicali (III) IV - VIII.
Scalenul posterior Origine: pe tuberculii posteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor
cervicale 5-7 Insertie: printr-un tendon subţire pe faţa superioară a coastei a Ii-a. Este inervat de ramura anterioară a nervului cervical VIII. Raporturi. Scalenii sunt situaţi în profunzimea regiunii supraclaviculare. Muşchiul scalen anterior separă două spaţii importante: spaţiul scalenic anterior format de muşchiul scalen şi muşchiul stemocleidomastoidian; prin el trec vena subclaviculară şi nervul frenic. Spaţiul scalenic posterior se găseşte între scalenul anterior şi scalenul mijlociu; prin el trec artera subclaviculară şi plexul brahial. Medial inserţiilor distale ale scalenului anterior şi mijlociu se află cupola plcurală. MUŞCHII SUBHIOIDIENI(infrahioidieni) Ca şi muşchii suprahioidieni, muşchii infrahioidieni sunt în număr de 4, dispuşi pe două planuri: - planul I format din muşchii stemohioidian şi omohioidian; - planul II din muşchii sternotiroidian şi tirohioidian. Muşchii din stânga sunt separaţi de cei din dreapta prin linia albă infrahioidiană, o îngroşare a fasciilor gâtului care fuzionează sub istmul tiroidian. Muşchiul stemohioidian -Este un muşchi alungit întins de la stern la osul hioid. Origine:pe faţa posterioară a articulaţiei sternoclaviculare, Insertie: pe marginea inferioară a corpului osului hioid. Inervaţie: din ramurile ansei cervicale. Muşchiul omohioidian este un muşchi digastric format din două corpuri musculare, unul superior (Venter suprior) şi altul inferior {Venter inferior), unite printr-un tendon intermediar Origine:Cea inferioară se găseşte pe marginea superioară a scapulei, imediat medial de incizura scapulei. Insertie:pe marginea inferioară a osului hioid, lateral de muşchiul stemohioidian. în porţiunea mijlocie prezintă un tendon intermediar care îi dă caracterul de muşchi digastric. Raporturi: Muşchiul omohioidian străbate fosa supraclaviculară mare. Inervaţie. Omohioidianul este inervat de ramura superioară a ansei cervicale a plexului cervical. Muşchiul sternotiroidian -este situat profund faţă de muşchiul stemohioidian. Inserţii. Superior se fixează pe linia oblică a cartilajului tiroid; de aici coboară, având inserţia inferioară pe faţa posterioară a manubriului sternal şi pe marginea posterioară a cartilajului primei coaste. Raporturi. Acoperă traheea şi glanda tiroidă.. Cele două perechi de muşchi delimitează pe linia mediană un spaţiu rombic in care se poate pune în evidenţă traheea, motiv pentru care acest spaţiu poartă numele de rombul traheal. Inervaţia. Este dată de ansa cervicală a plexului cervical.
Muşchiul tirohioidian -Este un muşchi mic, patrulater, care pare la prima vedere o continuare superioară a sternotiroidianului; este întins de la cartilajul tiroid la osul hioid. Inserţii. Inferior se insera pe linia oblică a cartilajului tiroid; iar superior pe marginea inferioară a cornului mare al osului hioid. Inervaţie: ramură proprie (nervul tirohioidian) din nervul hipoglos.
MUŞCHII PREVERTEBRALI Muşchii prevertebrali ocupă planul cel mai profund al gâtului, fiind aplicaţi direct pe coloana vertebrală. Sunt în număr de trei. Muşchiul lung al capului este cel mai anterior dintre toţi. El ia naştere de pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor C3-C6 şi se insera pe faţa inferioară a porţiunii bazilare a occipitalului, înaintea găurii occipitale mari. Muşchiul lung al gâtului este un muşchi alungit şi multifid, situat pe partea antero-iaterală a coloanei vertebrale. El are forma unui triunghi cu baza medială şi cu vârful la procesul transvers al celei de a 5~a vertebre cervicale. Este constituit din trei porţiuni, o porţiune verticală, care pleacă de pe corpurile primelor trei vertebre toracice şi ale ultimelor trei vertebre cervicale şi se insera pe corpurile vertebrelor cervicale 2-4. O porţiune oblică inferioară care naşte pe corpurile primelor trei vertebre toracice şi se insera pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor cervicale 5-6. O porţiune oblică superioară care porneşte de pe tuberculii anteriori ai proceselor transverse ale vertebrelor C3-C6 şi urcă până la tuberculul anterior al atlasului. Muşchiul drept anterior al capului este un muşchi mic cu originea pe faţa anterioară a masei laterale şi a procesului transvers al atlasului; inserţia se face pe procesul bazilar al occipitalului. Raporturi. Muşchii prevertebrali sunt acoperiţi de lama prevertebrală a fasciei cervicale, prin intermediul căreia vin în raport anterior cu faringele şi cu mănunchiul vasculo-nervos al gâtului. Inervaţie. Toţi sunt inervaţi din ramurile anterioare ale nervilor cervicali 1-6.